West Blvd

113 West Blvd. N. – Part II (The Interior)

Last time we talked to Patrick Earney, the addition to his 1940s Tudor-inspired home was nearly finished. The addition provided extra living space transforming the home from a 2-bed 2-bath into a 3-bed 4-bath. As Earney explained to me, extra bathroom space was much need as there are three females in the house (two of them being teenaged girls). The home was renovated with its history in mind. Earney spared no expense when transforming the exterior and interior. Not only did he take time to hunt down period light fixtures to incorporate throughout the interior, but he also reused parts of the home and salvaged material from other structures to keep with the home’s era. He admits to compromising on some functionality to ensure that the addition did not stand apart from the rest of the original construction.

Walking through the deep blue front door and into this 1,350 sq. ft. structure, you can tell that Earney put much time and effort into expanding his historic home. Off of the kitchen is the new mudroom and through that, the powder room, which used to be part of the back yard.

The powder room off the kitchen.

The powder room.

The walls are painted a vibrant tangerine with white ceramic tile coming half way up the wall. The floor tile draws your attention with its pearly sheen. Multiple pieces of this room came from other places around Columbia that were slated to be demolished. The toilet came out of a dentist office and the beautiful window came from another home in Columbia. The light fixture above the window is just one of the many pieces Earney found on Ebay. Earney’s clever reuse of materials and dedication to period pieces doesn’t stop here.

Moving into the kitchen, the original 1939 farmhouse sink catches the eye. Below it are the original metal cabinets, which Earney painted bright red. Earney and his friend, who is a custom cabinet builder, built all the other cabinets, which are of a light mint color. The kitchen is small but functional and of course, anything but cookie cutter.

The kitchen with the powder room in the background. Here you can see the 1930s sink and metal cabinetry.

The kitchen with the powder room in the background. Here you can see the 1930s sink and metal cabinetry.

At the top of the stairs to the right is the entry to the master bedroom, bathroom, and closet; all of which are nestled on top the garage. The entry to the bedroom used to be an entry to a deck located on the roof of the garage. The door that originally lead to this space is now being reused as a door to the home’s patio and backyard.

The master bedroom addition.

The master bedroom addition.

The Historic Preservation Commission has a large inventory of salvaged materials that are available to the public, and they hope to start holding public sales soon. Due to space limitations, the areas on either side of the bed were not tall enough to include a nightstand and lamp. So to accommodate this issue, metal sconces were added to each sidewall as reading lights. However, these are no ordinary reading fixtures. Also found on Ebay, these lights are nearly a century and a half old and of French design. Still containing the original glass, they were rewired and used to fit the needs of Earney and his wife.

1870s French fixture, which Earney found on Ebay.

1870s French fixture, which Earney found on Ebay.

The master bath is painted the same color as the downstairs bath with the same flooring, wall tile, and fixtures. The paned window is frosted to allow for privacy and the shower is spacious with a clear glass door as to make the space feel larger. The entry door is pocketed to allow more space in the bath and bedroom. The closet is walk-in with its own window, and a built-in laundry chute adds unique appeal.

The master bathroom.

The master bathroom.

The home’s original bathroom and other two bedrooms are located on this floor as well; now occupied by his daughters. One bedroom is painted a bright yellow and Mizzou themed, and the other was the original master bedroom, making it spacious for a 14-year-old. Both are beautifully decorated to suit each daughter’s personal taste.


In all, the addition took 12 months to be completed inside and outside. The expansion of space has improved the family’s life due to no longer being “piled on top of each other…” as Earney says. As for future renovation plans, Earney has intentions of building a new oak front door due to the current one warping and changing with the seasons. The original siding on the front gable will be refinished as well with the current aluminum siding taken off. He also has wood storm windows to finish and put on, and the living room will be repainted and the cracked plaster will be fixed to freshen up its appearance.

The living room off the home entry.

The living room off the home entry.

The dining room. Earney creatively hid return air ducts behind the paneling detail in the corners of the room.

The dining room. Earney creatively hid return air ducts behind the paneling detail in the corners of the room.

Just gazing at the exterior of this home, it’s nearly impossible to tell that it has been added on to. Earney says of matching the brick on the back of the addition, “I scoured the world of brick to find this brick that kind of half way matched.” The brick on the front is brick that he took of the original north wall, thus adding to the flawless cohesion of the addition and original structure. With careful attention to detail and meaningful dedication, Earney has successfully transformed his 1940s Tudor Revival home into a more functional space for he and his family to live in and enjoy.

Before_After

The before and after.

The back of the addition.

The back of the addition.

113 West Blvd. N.- Part I (The Exterior)

Nearly 5,000 vehicles and a few hundred bicyclists and pedestrians travel past Patrick Earney’s house at 113 West Boulevard North every day. Those that pass by on a regular basis over the past few months have watched Earney steadily renovate his 1,050 sq. ft. 1940 Tudor-inspired brick home. Now that the thoughtful addition is nearly done, the attention to every detail and design consideration, combined with the careful reuse of original and salvaged materials, makes the addition look as though it was there the day the home was built.

photo (5)The “before” picture is shown above. Notable architectural elements include brick arches or lunettes above each door, decorative limestone masonry infused into the red brick, and original windows.

When faced with the needs of an expanding family, Earney decided to maintain the historic integrity of his home, but squeeze in a little extra living space on the same 1940s footprint. It also helped that as a professional engineer and member of the Historic Preservation Commission, Earney was able to take on the majority of the design and construction work himself with a little help from friend and fellow HP Commissioner Robert Tucker. The plans Earney drew for the project may be downloaded here: TPE Garage 130904.

“I love my home and will live here forever. With a few tweaks to the floor plan, and a little extra space, I knew I could upgrade the functionality of my home but maintain its historic elements. Old homes have a charm and personality that can’t be replicated, and it was important that this addition look like it was always there.” –Earney

The new addition has gone along mostly to plan, with some upgrades and enhancements made along the way to turn this two-bedroom and two-bath home into a three-bedroom and four-bath home:

  • The original garage has been shortened to include an extra powder room  and mudroom area off the kitchen to the rear of the house
  • A master bedroom, bathroom and closet have been built on top of the garage and a front dormer window and two rear windows were added for natural light
  • A back door and deck will connect the back door to the back yard
  • Overall, about 300 sq. feet of living space will be added

photo (4)

The garage was removed, as shown above (Earney is to the right), and a new foundation for the garage and addition was poured, as shown below. The exterior brick from the north side- where the addition would go- has been removed for re-use on the front of the addition.

IMG_1912 IMG_1936photo (3)

The picture below shows the new garage and master suite framed in and ready for brick, siding and shingles. Note how the new roof line seamlessly blends with the height of the original roof. photo (2)The picture below shows the exterior of the new addition nearly complete. One of the best ways for historic renovations to maintain the property’s historic integrity is to use original materials. The bricks removed from the original garage were reused, and the extra facade space above the garage allowed for Earney to incorporate the arched lunette design used above the doorways to visually enhance the space above the garage. This provides visual interest and continuity between the addition and the existing architecture.

IMG_2196

All of the new siding, windows soffits and fascia will be matched to the original materials, and painted to provide a perfect color match between the existing and new wood trim.

The garage door will be re-installed, and a new driveway will be poured next.photo (1)

The rear window shown in the picture below now provides light into a bathroom instead of a garage. The back door will provide access to the back yard once a landing and stairs are built.  Two new windows matched to the original windows provide light and a view of the back yard to the master bathroom and bedroom addition.

photo (20)

“Older homes have great lots, locations, and architecture– something that new construction just can’t match. Property owners should not be afraid to make small changes to their historic homes to meet modern needs because it isn’t difficult to do it right. This addition enhances the existing architecture of the home by building upon its unique architectural elements and using appropriate building materials. The effect is subtle and enhanced, not jarring and obvious. Care must be taken, however, to ensure that any addition is proportional to the house. I had to compromise on some internal functionality to ensure that the addition looked like original construction” — Earney

Interested in taking on your own project? The Historic Preservation Commission provides technical assistance to property owners wanting to renovate or rehabilitate while maintaining their home’s historic charm.

Great progress has been made on the exterior of this lovely home, and the inside has been transformed as well! Stay tuned for Part II for a tour of the interior of the addition to 113 West Blvd. N.!